fbpx

Rund kan sagtens være sund

Er man nødvendigvis usund, hvis man er rund, eller kan man godt være rund og sund? Du kan være rund og sund, og du kan være og sund slank og usund (og vice versa), det afgøres af genetik, placering af fedt, mental sundhed, generel livsstil osv. Men hvornår bliver de mange kilo usunde, og hvor kommer de egentlig fra?

Hvordan ved man, om man er sund?
Dine gener bestemmer din facon. Rund eller smal, æble- eller pæreform – det er generne, der bestemmer, hvordan du ser ud. Generne har en kraftig indflydelse i forhold til miljøet, når det handler om kropsvægt. Studier viser, at 40-60 procent af vores vægt bestemmes af gener.

Sundhed er meget mere end fedt på kroppen og fraværet af livsstilssygdomme. Sundhed er den tilstand, hvor du det meste af tiden kan gøre det du gerne vil uden at din krop forhindrer dig i det.

Der er mange ting, der påvirker om du er sund eller usund. “Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og socialt velvære, og ikke blot fravær af sygdom, smerter eller andre skavanker.”

Det er ikke altid let at have en rund krop, når den slanke krop ofte bliver betragtet som den sundeste. Antallet af kilo behøver ikke at være afgørende, når vi snakker sundhed. Høj vægt kan også skyldes høj muskelmasse eller meget væske i kroppen. At veje for meget, er IKKE det samme som at være usund, vi er alle sammen forskellige og har forskellig genetisk disposition.

Det er placeringen af fedtet, der er afgørende for din sundhed
Fedt er ikke, hvad det har været, og det har det faktisk aldrig været. De senere års forskning har endda vist, at mængden af fedtvæv slet ikke er så afgørende for, om man har et sundt stofskifte eller ej. Det der skader din sundhed på længere sigt, er placeringen af fedtet.

Kropsfedt, især placeret lige omkring eller helt inde i de indre organer eller lige på og omkring maven, kan være med til at øge risikoen for livsstilssygdomme, da der udskilles større mængder af fedtvævshormoner fra det område, end hvis det overskydende fedt er placeret andre steder på kroppen. Det er derfor en god ide at finde ud af, om der er for meget fedtvæv eller fedt de forkerte steder.

Taljemålet sladrer om din sundhed. Når du skal vurdere om dine kurver er sunde, skal du først og fremmest kigge på dit taljemål. Taljemålet for kvinder skal være under 80 cm for at være sundt. Ligger det mellem 80 og 88 cm, skal du være på vagt, og er det over 88 cm skal du tabe i vægt for at være sund. For mænd gælder det om at have et taljemål under 92 og ikke over 102 cm.

Kig på hele livsstilen
Mange kure er baseret på, at man skal indtage færre kalorier, end man forbruger. Men det regnestykke baserer sig på en forenklet forståelse af kroppen, som ikke passer med den biologiske organisme vi alle sammen er. Typen og kvaliteten af kalorierne, hvornår du indtager dem og hvilken tilstand din krop er i, har også indflydelse på om du taber dig og hvad du taber: fedt, væske eller muskelmasse?

Når man taler om sundhed, kan det altså betale sig at kigge på hele sin livsstil, da alle elementerne her udgør brikker i det store puslespil. Når det er sagt, så kan du gøre en stor forskel for din basale sundhed ved at spise sundt og dyrke motion. Har du et ønske om vægttab, så hav udgangspunkt i at tabe fedt, samtidigt med at du holder på muskelmassen.

  • Sørg for at få nok protein til at vedligeholde muskelmassen og holde dig mæt. 1,5-2 gr protein pr. kilokropsvægt dagligt.
  • Spis masser af grøntsager og skær ned på korn, stivelse og tilsat fedt.
  • Få nok af de vigtige næringsstoffer, så kroppen fungerer ordentligt.
  • Bevægelse og motion holder gang i stofskiftet og bevarer muskulaturen.
  • En god nattesøvn – gerne 7-8 timer – er vigtigt – også for din vægt. Mangel på søvn påvirker niveauet af de hormoner, som kontrollerer appetitten.
  • En god mental balance kan gøre det nemmere at træffe gode sundhedsvalg. En stressramt krop kræver flere næringsstoffer, og kan nemt blive til hurtige, næringsfattige fødevarer, som kun gør skaden endnu større.

Mere til dig:

Måltidssalat

Den perfekte måltidssalat: en trin-for-trin guide

Du får her mine bedste tips til at opbygge en sund og balanceret måltidssalat. Fra farverige grøntsager og proteiner til sunde fedtstoffer og fibre. En trin-for-trin guide til at skabe en lækker og næringsrig salat, der ikke går på kompromis med smagen.

Læs mere »