Er du også en af dem, som har mareridt fra barndommens kæmpe gryde med brunkål, en tallerken fyldt med udkogte broccoli eller måske skulle du spise lige så mange rosenkål som du var gammel. En udvikling, der kun blev værrere i takt med at man blev ældre.
Det kan sætte sine spor og man forsøger ihærdig at undgå ”kålområdet” i grøntafdelingen og køber lystigt ind af icebergsalaten i stedet. Så man i det mindste har lidt grønt i hverdagen. Og det er der intet galt i, man skal bare spise enorme mængder, for at blive mæt og komme op på samme gode egenskaber som kål. Salat består kun af en beskeden mængde næringsstoffer, har et højt vandindhold og giver ca. det samme på sundhedskontoen som en flaske vand.
Barndommens kål eventyr var nok præget af en ret grundig tilberedning, som gjorde at maden i bedste fald blev smagsløst, smattet og gråligt. I værste fald blev lugten hængende i flere dage.
Men tro mig! Kål smager fantastisk, når det bliver tilberedt på den rigtige måde Så hvis du er inspireret til at sætte icebergsalaten lidt på pause og kaste dig ud i at skabe nye lækre kål minder, så kommer der her et par tips.
Sådan får du nemt kålen ind i din kost
- Tricket med kål, er at snitte eller hakket det lige så fint som persille. Især med det lidt sejere kåltyper som grønkål. Andre kan rives på rivejern eller i foodprocessor til ”kålris”. Det er meget nemmere at spise hvis det er småt.
- Spidskål og savojkål har den mildeste smag. De fleste kan lide det, og det er super godt som basis i salatskålen eller i en wokret.
- Mariner gerne din rå snittede kål i Tamari, citronolie eller en god honningmarinade, et par timer før brug. Det giver en god smag og er især godt, hvis du har udfordringer med fordøjelsen.
- Grøntkål er god i en smoothie eller som lækre grøntkålschips i ovnen.
- Brug rå broccoli i salaten. Del den i små buketter, og hæld kogende vand over. Lad det trække et par minutter og skyl straks i koldt vand. Så får det en super flot farve samt god konsistens og smag.
- Smid ikke broccolistokken væk. Brug den i smoothies eller riv den i salaten.
- Kål og æbler komplementerer hinanden rigtig godt. Smid æbletern i kålsalaten sammen med en håndfuld nødder efter smag.
- Lynsteg din kål på en varm pande med lidt god olie og krydderier. Højst et par minutter, så det stadig har bid. Kombiner med en masse andre grøntsager og hæld en dåse kokosmælk over til sidst. Så har du en lækkert wok ret, der kan suppleres med kogte ris
Sunde facts om kål
- Der findes stort set ikke noget der er sundere end kål og det gælder alle typer inkl broccoli – som også høre til i kålfamilien.
- Det er supergodt til vægttab. Kål er stort set uden kalorier, så spis bare løs uden at sprænge kaloriebudgettet.
- Kål har et virkelig højt indhold af C vitamin. C-vitamin er med til at styrke immunforsvaret. De fleste kålsorter indeholder så meget C-vitamin, at få hundrede gram kål dækker et helt dagsbehov.
- Kål er rigt på kostfibre, der stabiliserer blodsukkeret, reducerer kolesterol og mætter helt fantastisk.
- Kræft hader kål. Kål både forebygger og hæmmer kræft med det høje indhold af antioxidanter, lignaner og glukosinolater.
Vil du have hjælp til at ændre din kost, så se hvordan jeg kan hjælpe dig her: Sundhedsrådgivning – Biologisk Balance